Οι ΑΠΕ απαιτουν πρωτες υλες αλλα σωζουν τον πλανητη – Η πρωτη αναλυση κυκλου ζωης
Η ηλιακή ενέργεια, δηλαδή φωτοβολταϊκά και συγκεντρωτικά ηλιοθερμικά συστήματα (CSP), θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως ως το 2050, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
Σύμφωνα με τον IEA, τα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να καλύψουν το 16% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών, ενώ η συγκεντρωτική ηλιακή ενέργεια (CSP) έχει προοπτικές να καλύψει το 11%.
“Η ταχεία πτώση στο κόστος των φωτοβολταϊκών στοιχείων και συστημάτων τα τελευταία χρόνια άνοιξε νέες προοπτικές στη χρήση της ηλιακής ενέργειας ως κύρια πηγή ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες” αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλος του IEA, Μαρία βαν ντερ Χέβεν.
“Παρόλα αυτά και οι δύο ηλιακές τεχνολογίες είναι εντάσεως κεφαλαίου: σχεδόν το σύνολο του κόστους καταβάλλεται προκαταβολικά για την αγορά του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού. Η μείωση του κόστους του κεφαλαίου είναι πρωταρχικής σημασίας για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους”, πρόσθεσε.
Ο νέος οδικός χάρτης του IEΑ για τα φωτοβολταϊκά υπογραμμίζει τη σημασία ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου που θα προσελκύει επενδυτές.
“Αντίθετα, εκεί όπου υπάρχει ασυνέπεια στις ακολουθούμενες πολιτικές και παλινωδίες, οι επενδυτές καταλήγουν να πληρώνουν περισσότερα για τις επενδύσεις τους, οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα για ενέργεια και ορισμένα απαραίτητα έργα απλά λιμνάζουν” τόνισε η βαν ντερ Χέβεν.
Η έκθεση προβλέπει ότι τα φωτοβολταϊκά θα κυριαρχήσουν πλήρως ως τεχνολογία στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας ως το 2030 έως ότου η ανάπτυξη αποδοτικότερων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας στα συστήματα συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας επιτρέψουν το κλείσιμο της ψαλίδας.
Ο IEA αναμένει ότι το ήμισυ της ισχύος θα εγκατασταθεί σε σημεία όπου θα υπάρχει αντίστοιχη ζήτηση για ενέργεια, ενώ Κίνα και ΗΠΑ θα είναι οι κορυφαίοι εγκαταστάτες στο εγγύς μέλλον.
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία ΑΠΕ στον κόσμο από το 2000, παρότι η ηλιακή ενέργεια αντιστοιχεί σε ποσοστό κάτω του ένα τοις εκατό επί του συνόλου του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος.
econews
Add Comment
Comments