Τα φωτοβολταϊκα ριχνουν την τιμη του ηλεκτρικου ρευματος

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, τα φωτοβολταϊκά έχουν λειτουργήσει υπέρ της μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε βασικές αγορές της Ευρώπης, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Becquerel και της Green Giraffe Energy Bankers η οποία διενεργήθηκε με βάση δεδομένα από το GeoModel Solar.

Αφού ανέλυσαν την εξέλιξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά την τελευταία επταετία σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές, οι ερευνητές κατέληξαν ότι χωρίς την παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν κατά μέσο όρο 3% υψηλότερη.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στις αγορές της Γερμανία, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας και της Γαλλίας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια σημειώνουν τεράστια πρόοδο στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Ωστόσο, τονίζουν οι ερευνητές, σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν από τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν (σ.σ. από το μειωμένο κόστος ρεύματος λόγω φωτοβολταϊκών) στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αλλά για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα των φωτοβολταϊκών στις αγορές αυτές.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω στο μέλλον, παρόλα αυτά το ζήτημα της εξασφάλισης της κερδοφορίας βασικών «παικτών» της ευρωπαϊκής αγοράς, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης, θα αποτελέσει κλειδί για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά τα συμπεράσματα υπόκεινται σε περιορισμούς καθώς -λόγω της διαθεσιμότητας στοιχείων- η μελέτη έγινε με την υπόθεση ότι το σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας κοστολογείται στην ημερήσια αγορά και όχι από μακροπρόθεσμα συμβόλαια ή την αγορά παραγώγων κλπ.

Τέλος, η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη την επίπτωση της αυτοπαραγωγής.

econews

Share Tweet Pin it

Add Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments