Οκτώ σπίτια που παράγουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν

Στο σπίτι του μέλλοντος μπορεί να μην λαμβάνουμε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ. Αντιθέτως ίσως πουλάμε ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.

Πολλοί αρχιτέκτονες κατασκευάζουν όμορφα, ενεργειακά αποδοτικά και σχετικά φθηνά σπίτια που αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη της υπεροχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έναντι των ορυκτών καυσίμων.
Πιο κάτω θα διαβάσετε για οκτώ κατοικίες που παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν.

ZEB Pilot House από τη Snøhetta, Νορβηγία

Με προσανατολισμό προς τα νοτιοανατολικά, το ZEB Pilot House της Snøhetta είναι μια οικογενειακή κατοικία που παράγει πλεόνασμα ενέργειας αρκετό για να τροφοδοτήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για όλο το χρόνο. Βρίσκεται στο Λάρβικ της νότιας Νορβηγίας και έχει επιφάνεια 200 τετρ. μέτρα.

Λειτουργεί ως έργο επίδειξης των δυνατοτήτων ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στην αρχιτεκτονική και τροφοδοτείται από φωτοβολταϊκά στη στέγη και γεωθερμικά συστήματα.

Carbon Positive House από την ArchiBlox, Αυστραλία

Το Carbon Positive House, το πρώτο «κλιματική ουδέτερο προκατασκευασμένο σπίτι» στην Αυστραλία, έχει φωτοβολταϊκά στη στέγη και παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει.

Έχει επιφάνεια 75 τετρ. μέτρα, έχει μεγάλα παράθυρα που εξασφαλίζουν άπλετο φυσικό φωτισμό, διπλά τζάμια για θερμομόνωση και ηχομόνωση, πράσινη στέγη και κάθετους κήπους στις προσόψεις που προσφέρουν φυσικά σκιά και μόνωση. Το εσωτερικό αποτελείται από μη τοξικά και ενεργειακά αποδοτικά υλικά βιώσιμης προέλευσης.

Heliotrope από τον Ραλφ Ντις, Γερμανία

Το Heliotrope (Ηλιοτρόπιο) είναι ένα ηλιακό σπίτι στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας που περιστρέφεται κατά 180 μοίρες για να ακολουθήσει την πορεία του ήλιου και να μεγιστοποιήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ηλιακές του κυψέλες. Μια φωτοβολταϊκή συστοιχία 6,6 Κιλοβατωρών παράγει ενεργειακό πλεόνασμα, ενώ ένα ηλιακό-θερμικό σύστημα παρέχει ζεστό νερό χρήσης και θέρμανσης.

Το σπίτι που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ραλφ Ντις, παράγει πενταπλάσια ενέργεια από αυτή που καταναλώνει και είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα συλλογής και ανακύκλωσης των οικιακών λυμάτων και των ομβρίων υδάτων, καθώς και μια τουαλέτα κομποστοποίησης.

Cannon Beach Residence από Nathan Good Architects, ΗΠΑ

Το Cannon Beach Residence δεν παράγει μόνο πλεόνασμα ενέργειας, αλλά από την πράσινη στέγη του προσφέρει μια εκπληκτική θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Βρίσκεται στο Κάνον Μπιτς, στην Πολιτεία Όρεγκον στις βορειοδυτικές ΗΠΑ και αποτελείται από τρία υπνοδωμάτια. Παράγει ενέργεια χάρη σε ένα συνδυασμό φωτοβολταϊκών, ηλιακών θερμοσιφώνων, γεωθερμικών συστημάτων, συστημάτων ανάκτησης θερμότητας και μιας αντλίας θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας.

Home For Life από AART Architects, Νορβηγία, Δανία

Το Home For Life είναι μια πολύ φωτεινή κατοικία και ένα από τα οκτώ πειραματικά Active Houses που χρηματοδοτεί η FKR Holding. Με επιφάνεια 190 τετρ. μέτρα και δύο υπνοδωμάτια είναι εξαιρετικά φωτεινό και κατασκευασμένο ώστε το 50% της θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες να παρέχουν παθητικά ηλιακά συστήματα.

Είναι εξοπλισμένο με ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, ηλιακό θερμοσίφωνα, αντλία θερμότητας, ενεργειακά τζάμια και ένα αυτόματο σύστημα φυσικού εξαερισμού.

B10 Aktivhaus από Werner Sobek, Γερμανία

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Werner Sobek Group σχεδίασε το σπίτι B10 Activhaus, ένα ενεργειακά πλεονασματικό σπίτι που παράγει ενέργεια επαρκή για να καλύψει τις ανάγκες του, δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά και το σπίτι «του γείτονα».

Έχει επιφάνεια 85 τετρ. μέτρα και είναι εξοπλισμένο με ένα έξυπνο σύστημα που επιτρέπει τον έλεγχο της ενεργειακής κατανάλωσης εκ του μακρόθεν μέσω ενός έξυπνου κινητού τηλεφώνου ή τάμπλετ με ένα λογισμικό που προσαρμόζεται στις συνήθειες του ιδιοκτήτη.

Το φωτοβολταϊκό στη στέγη παράγει περίπου 8.300 Κιλοβατώρες ενέργειας κάθε χρόνο.

Roxbury E+ townhouses από Interface Studio Architects, Βοστώνη, ΗΠΑ

Δεν είναι μόνο μονοκατοικίες τα σπίτια που παράγουν ενεργειακό πλεόνασμα. Οι αρχιτέκτονες του γραφείου Interface Studio Architects σχεδίασαν το συγκρότημα κατοικιών Roxbury E+ στη Βοστώνη της Μασσαχουσσέτης.

Τα πιστοποιημένα με LEED Platinum σπίτια φέρουν 39 φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή τα οποία παράγουν 10.000 Κιλοβατώρες κάθε χρόνο. Το πλεόνασμα πωλείται πίσω στο δίκτυο.

Solcer House από τον Φιλ Τζόουνς του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ

Το Solcer House θεωρείται ως το πρώτο οικονομικά προσιτό ενεργειακά πλεονασματικό σπίτι στη Βρετανία.

Οκτώ μήνες κάθε χρόνο παράγει πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας. Έχει τρία υπνοδωμάτια και με κόστος περίπου 160.000 Ευρώ είναι φθηνότερο από μια μέση κατοικία στις περισσότερες μητροπολιτικές περιοχές της Βρετανίας.

 

 

Πηγή www.econews.gr

Share Tweet Pin it

Add Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments