Η φθηνη λυση της Tesla για υβριδικα στα νησια λεγεται Powerpack

Τα μη διασυνδεδεμένα νησιά αποδεικνύονται εν δυνάμει πόλος έλξης σημαντικών διεθνών επενδύσεων και κινητοποιούν το ενδιαφέρον σημαντικών μεγάλων εταιρειών από όλο τον κόσμο. Αυτό αποδεικνύει και η χθεσινή συνάντηση του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη με στελέχη της αμερικανικής εταιρείας Tesla κατά την οποία παρουσιάστηκε η πρόταση για ανεξάρτητα μικροδίκτυα ενέργειας σε νησιά με χρήση φωτοβολταϊκών και μπαταριών.

Θυμίζουμε ότι προτάσεις που αφορούν σε ενεργειακές λύσεις (αυτονομίας ή εφεδρείας) για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά έχουν το τελευταίο διάστημα παρουσιαστεί και από άλλες εταιρείες (Enagas, Socar, EdF κλπ).

Ποια είναι η πρόταση της Tesla;

Στην ουσία πρόκειται για το σύστημα που εφαρμόστηκε στην αμερικανική Σαμόα, για την αντικατάσταση ντιζελογεννητριών που κατανάλωναν 1400 λίτρα πετρελαίου την ημέρα, με ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά και μεγάλες μπαταρίες. Στο νησί που εγκαταστάθηκε το σύστημα τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 1,4 MW μαζί με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες, ισχύος 6 MWh, με συνολικά 60 Tesla Powerpacks.

Πρόκειται για ένα από τα πιο προηγμένα μικροδίκτυα ηλεκτρισμού στον κόσμο, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη ηλεκτροδότηση του νησιού ακόμη και εάν δεν έχει καθόλου ηλιοφάνεια για 3 συνεχόμενες ημέρες, ενώ οι μπαταρίες μπορούν να είναι πλήρως φορτισμένες μέσα σε 7 ώρες.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Tesla το κόστος της μεγαβατώρας από τα συγκεκριμένα συστήματα μπορεί να ξεκινήσει από τα 170 και να φτάσει ακόμη πιο χαμηλά μέχρι τα 135 ευρώ η μεγαβατώρα, κόστος 15 έως 30% χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής ρεύματος από ντιζελογεννήτριες (200 ευρώ η μεγαβατώρα).

Υπενθυμίζεται ότι τα πειραματικά υβριδικά συστήματα που αναπτύσσονται σε νησιά (Τήλος, Ικαρία) εμφανίζουν ακόμη υψηλότερο κόστος που ξεπερνά κατά πολύ τα 200 ευρώ, ωστόσο εμφανίζουν ιδιαίτερο τεχνολογικό ενδιαφέρον και για αυτό το λόγο έχουν εξασφαλίσει και κοινοτικές επιδοτήσεις και έχουν ενταχθεί σε προγράμματα της ΕΕ.

Βεβαίως τα λεγόμενα των ανθρώπων της Tesla θα τεσταριστούν στην πράξη αφού όπως ανέφερε ο Γ. Σταθάκης, η όποια λύση προκριθεί για το επόμενο ενεργειακό νησί θα προκύψει μετά από διαγωνισμό στον οποίο και κάλεσε την αμερικανική εταιρεία να συμμετάσχει.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του ΥΠΕΝ η προοπτική δραστηριοποίησης της Tesla στην Ελλάδα είναι εφικτή και οι συζητήσεις είναι “σε καλό δρόμο”.

Εκτός από τα νησιά, αξίζει να αναφερθεί ότι συζητήθηκε επίσης η προοπτική της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα (παρουσιάστηκε το εθνικό σχέδιο αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο και τα κίνητρα) ενώ ένα ακόμη πιθανό πεδίο επενδυτικού ενδιαφέροντος της Tesla είναι και μιας μορφής net metering. Η αμερικανική εταιρεία έχει αναπτύξει στην Καλιφόρνια project δημιουργίας virtual εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ένα μικροδίκτυο 50 χιλιάδων κατοικιών που έχουν φωτοβολταϊκά και μπαταρίες.

Σημειώνεται τέλος ότι στη συνάντηση που διήρκεσε πάνω από 2 ώρες, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Tesla που ήρθαν από το εξωτερικό και όχι τα στελέχη του ερευνητικού παραρτήματος που έχει ανοίξει η εταιρεία στον Δημόκριτο.

Πηγή www.energypress.gr

Share Tweet Pin it

Add Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments